Nadal zamierzamy wprowadzać was w świat organizacji konferencji. Dziś poruszymy temat bez którego nie żadne wydarzenie nie może się odbyć czyli…jedzenia. Catering jest nieodłącznym elementem i żeby konferencja była uznana za udaną, on również musi być na odpowiednim poziomie. Jak więc go wybrać?
Kluczowym punktem większości konferencji i szkoleń jest catering. Aby zapewnić najwyższy poziom takich usług, warto poznać podstawowe zasady, którymi należy się kierować przy wyborze usług cateringowych.
- Jak wybrać firmę
Wybór firmy cateringowej nie jest decyzją, którą można podjąć pochopnie. W szczególności, że dzisiejszy rynek jest przesycony takimi usługami i naprawdę jest w czym wybierać. Warto korzystać z dobrych i sprawdzonych firm, które podejmą się organizacji każdej konferencji bądź szkolenia, dostosowując swoją ofertę zarówno do wymagań klienta, jak również uczestników. Dobrą praktyką jest zaciągnięcie opinii i sprawdzenie jak dana usługa jest oceniana przez innych korzystających z cateringu. Taki research może uchronić nas przed złą decyzją.
- Sposób przyrządzania potraw
Szczególną uwagę na jakość oraz świeżość składników należy zwrócić wtedy, gdy w menu znajdują się potrawy z surowego mięsa i ryb, jak również z owoców morza. Jeżeli chcemy mieć pewność, że w żywności nie ma glutaminianu sodu warto zawrzeć to w podpisanej umowie. W ten sposób będzie można uniknąć niebezpiecznych zagęstników w serwowanych potrawach. Poproś firmę, aby udostępnili ci kuchnię, abyś mógł zobaczyć jak pracują kucharze i na jakich produktach. Firmy zajmujące się cateringiem, które nie mają nic do ukrycia, nie powinny robić żadnych problemów z udzieleniem dostępu do kuchni.
Profesjonalna firma nie popełnia także karygodnych błędów jak: pozostawienie makaronów w podgrzewaczach, lub odstawienie ich na dłuższy czas wraz z sosem. Sprawi to, że potrawy stracą konsystencję oraz smak. Odnosi się to również do przyrządzonych sałatek, które powinny być w odpowiedni sposób podane oraz przygotowane tuż przed podaniem.
- Rozsądne ceny
Konferencja zawsze ma ograniczony budżet. Nie sugeruj się tym, że wysoka cena oznacza wysoki poziom dań. Z drugiej strony, atrakcyjne ceny nie zawsze muszą oznaczać mizernych porcji oraz niewyszukanego menu. Pamiętaj cena nie wyznacza poziomu, dlatego zachowaj rozsądny umysł.
- Profesjonalna obsługa
Catering to tylko jedna kwestia jedzenia. Poważna konferencja wymaga również tego, aby zapewnić odpowiednią obsługę. Z tego względu nie wskazane jest oszczędzać na tym. W końcu uczestnicy zapamiętają nie tylko jakość serwowanych dań, ale również fakt kto i jak ich obsługiwał. Zbyt mała liczba osób nie będzie w stanie obsłużyć wszystkich gości, co z pewnością wywoła złe wrażenie.
Jeżeli to jest twoja pierwsza konferencja i brak ci doświadczenia, to w kwestii obsługi posłuchaj co ma do powiedzenia dana firma, a nie upierać się twardo przy swoich postanowieniach. Pomoc oraz wskazówki, które można od niej otrzymać, mogą okazać się nieocenione.
Dobrze zorganizowana konferencja nie może odbyć się bez cateringu. Dlatego warto poświęcić na to zarówno czas jak i pieniądze.